Pudasjärveläinen Ahti Auno lähtee elokuussa 2013 polkupyörällä Alaskan Anchoragesta päämääränään Amerikan eteläkärki Argentiinassa. Noin vuoden mittaiseksi suunnitellun matkan tarkoituksena on henkilökohtaisen seikkailun lisäksi levittää tietoa päihteettömän elämäntavan positiivisuudesta ja kannustaa esimerkkinä toimimalla muita päihderiippuvaisia arvioimaan omaa elämäänsä uudelleen. Ahti on kerennyt kymmen vuotta kestäneen raittiin elämänjaksonsa aikana kiertää pyörällään Euroopan ympäri, joten aivan kylmiltään hän ei ole reissuun lähdössä. Selvä Ry on Oulussa toimiva yhdistys, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja edistää raitista elämäntapaa jäsenten ja kansalaisten keskuudessa. Erityisesti yhdistys pyrkii edistämään ennaltaehkäisevää päihdetyötä lasten ja nuorten keskuudessa. Yhdistyksen toiminta on aatteellista toimintaa, eikä tähtää taloudelliseen voittoon. Ahti on aktiivinen järjestössä toimija ja haluaa tällä tempauksella kerätä varoja sen toimintaan ja edesauttaa täten kansantaloudellisestikin merkittävän sairauden vastaisessa taistelussa. Selvä Ry tilittää kerätyistä sponsorituloista 40 % Ahtin matkakustannuksiin, ja loput jäävät järjestön toiminnan rahoittamiseen.
Ahti kirjoittaa tähän positiiviseen tempaukseen liittyen blogia, jota voi seurata matkan valmistelujen sekä varsinaisen matkan aikana osoitteessa http://soberbicyclist.blogspot.fi. Tapahtumalla on lisäksi Facebook –sivut osoitteessa www.facebook.com/pyoraillenpitkalle .
Selvä Ry:n toimintaan voi tutustua osoitteessa www.selvary.fi.


lue lisää

Turkista Suomeen, 9800 kilometriä. Tämän matkan AhtiAuno pyöräili viime kesänä ja hikoili samalla päihteettömän elämäntavan puolesta.

Pyöräreissun tukijat maksoivat sentin jokaiselta poljetulta kilometriltä, ja kertyneet rahat Auno lahjoitti päihteettömän elämäntavan puolesta toimivalle oululaiselle Selvä ry -yhdistykselle. Pyöräretken sponsoroijina toimivat yritykset Vera & John sekä Jääskeläisen kukka ja hautaustoimisto Oulaisista. Vera & John:in pitämä blogi löytyy osoitteesta;http://matkalla.verajohn.com/. Selvä Ry kiittää sponsoreita.

Ystävällinen Turkki

Ahti Auno kertoo, että matkalla tuli vierailtua 19 maassa. Reissu alkoi Turkin etelärannikon lomakaupungista. Sieltä hän ajoi maan läpi pohjoiseen. Maasto oli erittäin monipuolista, ja siellä oli paljon korkeita vuoristoseutuja. Turkin etappi oli matkan mielenkiintoisimpia kokemuksia.

”Turkissa viehättivät ihmiset. Tärkeintä on se, miten ihmiset kohtelevat sinua. Se vaikuttaa eniten, että he kohtelevat hyvin, hymyilevät, nauravat ja tervehtivät, ei olosuhteet, sää tai maasto”, Auno kuvailee matkan tunnelmia.

”Turkkilaiset olivat välittömiä ja tulivat heti juttelemaan. Eräässä kylässä menin torikahvilaan, väki kerääntyi ympärilleni ja kohta paikalle haettiin kylän ainoa henkilö, joka osasi englantia. Hän kyseli minulta kaikenlaista ja kääntyi sitten yleisön puoleen ja tulkkasi heille”, Auno kertoo mieleen jäänyttä mukavaa muistoa.

”Turkissa sai huomiota. Maan sisäosissa ei liiku niin paljon ulkomaalaisia. Turkkilaiset olivat kohteliaita, välittömiä ja spontaaneja.”

Georgiassa ja Mustallamerellä oli vastassa hedelmällisempiä ja viljavampia seutuja.

Rajanylitysvaikeuksien vuoksi Auno matkusti rahtialuksella Mustanmeren yli Georgiasta Ukrainaan, Krimin niemimaan kärkeen. Georgiasta ei päässyt rajan yli Venäjälle. Kotiin hän pyöräili Itä-Euroopan ja Baltian kautta.

”Venäläisten ja ukrainalaisten palvelu oli jäykän asiallista ja se vaikutti töykeältä, kun oli tottunut ystävälliseen ilmapiiriin. Tuli mieleen, että me suomalaiset taidetaan olla samanlaisia kuin he. Itse menen nykyisin tervehtimään ja juttelemaan, kun tapaan pyöräilijöitä tai moottoripyöräilijöitä tien päällä”, Auno toteaa.

Ennakkoluulot kumoutuivat

Auno noudatti rentoa, mutta kohtuullisen kurinalaista pyöräilysuunnitelmaa. Ajopäivinä hän lähti liikkeelle aamusta, ajoi päivittäin noin 130 kilometriä, etsi yöpaikaksi edullisen hotellin, söi ja lepäilin illan. Viiden tai kuuden päivän välein hän piti lepopäiviä.

Auno kertoo, että matkapyöräilyn taustalla on vakava, diagnosoitu työuupumus. Pitkän matkan pyöräily on rauhoittanut mielentilaa ja toiminut henkisen tilan hoitona.

Mainittakoon vielä, että Aunon matkanteko ei rajoitu pelkästään tähän reissuun. Tämänkesäinen pyöräily saattoi loppuun pari vuotta sitten aloitetun Euroopan kierroksen, jonka hän teki lopulta kolmessa erässä. Koko kierros alkoi Oulusta, suuntautui Ruotsin kautta Espanjaan ja sieltä Etelä-Euroopan kautta Turkkiin.

Ruohonjuuritasolla tapahtuvan matkanteon seurauksena käsitys maista ja ihmisistä on muuttunut täysin. ”Kaikki ennakkokäsitykset ovat osoittautuneet virheellisiksi. Ihmiset ovat kohdelleet minua pääsääntöisesti ystävällisesti. Ikäviä kokemuksia ei ole juuri sattunut.”

”Minulla on nyt avoimempi mieli. Itsellä oli pelkoja esimerkiksi Balkanin maita kohtaan. Edellisellä matkalla Serbialaiset kyselivät, miten uskallat mennä Kosovoon. Mutta ei siellä Kosovossa ollut sen kummempaa”, Auno kertoo matkojen annista.

Pyöräillen kerätyt varat käytetään päihteetöntä elämäntapaa edistävään luennointitoimintaan. Selvä-yhdistyksen puheenjohtaja Marika Kamps ottaa vastaan lahjoituksen Ahti Aunolta.

Anna Tilvis


lue lisää

Ehkäisevän päihdetyön projekti Oulun alakouluissa

Selvä Ry hakee rahoitusta RAY:lta 3- vuotiselle ehkäisevän päihdetyön projektille. Jos rahoitus myönnetään, projekti alkaa alkuvuodesta 2013 Oulun alakouluissa. Kohderyhmänä ovat 6- luokkalaiset oppilaat, heidän vanhempansa ja opettajat.  Projektityöntekijät Saara Vesala ja Sanna Arontie pitävät kouluilla kohderyhmille suunnattuja oppitunteja ja vanhempainiltoja. Projektin tavoitteena on lasten ja nuorten päihdehaittojen ennaltaehkäisy/varhainen puuttuminen ja päihteiden käytön vaikutuksista johtuvan syrjäytymisen ennalta ehkäisy.

 

Projektin toteutus

Oppilaille pidetään kaksi oppituntia. Ensimmäisellä tunnilla oppilaat täyttävät kyselykaavakkeen päihteistä, tekevät ryhmätyön päihteistä projektityöntekijöiden käytössä olevien esitteiden pohjalta. Käytämme materiaalina Oulun kaupungin, ALKO:n, Ehyt Ry:n, Irti Huumeista Ry:n, Alkoholiohjelman ym. esitteitä. Tunnin aikana keskustelemme vuorovaikutteisesti oppilaiden kanssa esille nousevista aiheista.

Ensimmäisen tunnin jälkeen teemme kyselyistä yhteenvedon, jonka käymme läpi oppilaiden kanssa toisella tunnilla. Samalla tunnilla puramme edellisellä kerralla tehdyt ryhmätyöt ja keskustelemme esille nousevista aiheista. Oppituntien sisällöt tulevat oppilaiden tuotoksista ja niiden analysoinnista.

Oppilaille pidettyjen oppituntien jälkeen järjestämme vanhempainillan learning-cafe idealla. Vanhempainillassa käymme oppilaille tehdyn kyselyn tulokset läpi vanhempien kanssa. Lisäksi keskustelemme esille nousevista aiheista ja annamme faktatietoa päihteistä suullisesti ja kirjallisesti. Käytämme materiaalina em. esitteitä. Vanhempainillan idea on se, että vanhemmat saavat kuulla suoraan sen, mitä heidän lapsensa ovat päihteistä tienneet ja tuottaneet (ryhmätyöt).

Opettajat ovat mukana sekä oppitunneilla että vanhempainilloissa ja annamme myös kouluille oppilaille tehdyn kyselyn yhteenvedon ja oppilaiden tekemät ryhmätyöt.

 


lue lisää

Selvä Ry:n luentosarja jatkuu Kaupunginkirjaston Pakkalan salissa Tiistaina 13.3.2012 klo 18 – 19.30.  

Päihderiippuvuus on sairaus, jossa henkilö tuntee pakonomaista tarvetta käyttää päihteitä haitoista huolimatta. Sairaus etenee asteittain ja hoitamattomana johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Riippuvuus-sairauden vähemmän tiedostettu puoli on se, että päihderiippuvainen vaikuttaa suuresti myös lähellä häntä olevien ihmisten elämään.

Esimerkiksi alkoholistin lapsi saattaa kärsiä vakavista mielen- ja tunne-elämän ongelmista koko elämänsä, vaikka riippuvuuteen sairastunut on poistunut hänen elämästään aikoja sitten. Mitä päihderiippuvaisessa perheessä tapahtuu läheisille? Voiko läheinen toipua tai suojella itseään?

Kokemuksia ja faktaa aiheesta kertoo sairaanhoitaja-diakonissa Marika Kamps.

Vapaa sisäänpääsy
Varaukset: paihdeseminaari@selvary.fi


lue lisää

Vapaat riippuvaiset
filosofian tohtori, psykologi
Kauko Mäkinen
ma 28.2.2011 kello 18.00−19.30
Kirkkotorin koulutuskeskus, Asemak. 5

Esitelmässä pohditaan erilaisten riippuvuuksien luonnetta, muotoja ja merkityksiä: Voiko perustavanlaatuisella tavalla riippuvainen ihminen olla vapaa? Millainen on riippuvaisen ihmisen identiteetti? Krooninen pelko riippu-vuuksien ja sairauksien taustalla. Auttaako tahdonvoima ja millaiset ovat vapautumisen edellytykset, keinot ja mahdollisuudet?
liput: 10/ 5 euroa, yhteydenotot: paihdeseminaari@selvary.fi


lue lisää

Mindfulness ja riippuvuudet
mindfulness-kouluttaja, coach ja työnohjaaja Ari-Pekka Skarp
ma 17.1.2011 kello 18.00−19.30
Kirkkotorin koulutuskeskus, Asemak. 5

Mindfulness eli tietoisuustaidot on vanhoista meditaatioperinteistä kumpuava harjoitus-muoto. Se voi auttaa löytämään uusia näkökulmia riippuvuuden ymmärtämiseen ja hoitoon. Skarpilla on vuosien kokemus intensiivisestä mindfulness-harjoituksesta eri traditioissa, kuten zen, jooga, chi kung. Hän yhdistää länsimaisen tieteen ja itämaisen filosofian näkökulmia sekä henkilökohtaista kokemustaan meditaatiosta ja riippuvuudesta.


lue lisää