Pyörällä päihteettömyyden Puolesta

Turkista Suomeen, 9800 kilometriä. Tämän matkan AhtiAuno pyöräili viime kesänä ja hikoili samalla päihteettömän elämäntavan puolesta.

Pyöräreissun tukijat maksoivat sentin jokaiselta poljetulta kilometriltä, ja kertyneet rahat Auno lahjoitti päihteettömän elämäntavan puolesta toimivalle oululaiselle Selvä ry -yhdistykselle. Pyöräretken sponsoroijina toimivat yritykset Vera & John sekä Jääskeläisen kukka ja hautaustoimisto Oulaisista. Vera & John:in pitämä blogi löytyy osoitteesta;http://matkalla.verajohn.com/. Selvä Ry kiittää sponsoreita.

Ystävällinen Turkki

Ahti Auno kertoo, että matkalla tuli vierailtua 19 maassa. Reissu alkoi Turkin etelärannikon lomakaupungista. Sieltä hän ajoi maan läpi pohjoiseen. Maasto oli erittäin monipuolista, ja siellä oli paljon korkeita vuoristoseutuja. Turkin etappi oli matkan mielenkiintoisimpia kokemuksia.

”Turkissa viehättivät ihmiset. Tärkeintä on se, miten ihmiset kohtelevat sinua. Se vaikuttaa eniten, että he kohtelevat hyvin, hymyilevät, nauravat ja tervehtivät, ei olosuhteet, sää tai maasto”, Auno kuvailee matkan tunnelmia.

”Turkkilaiset olivat välittömiä ja tulivat heti juttelemaan. Eräässä kylässä menin torikahvilaan, väki kerääntyi ympärilleni ja kohta paikalle haettiin kylän ainoa henkilö, joka osasi englantia. Hän kyseli minulta kaikenlaista ja kääntyi sitten yleisön puoleen ja tulkkasi heille”, Auno kertoo mieleen jäänyttä mukavaa muistoa.

”Turkissa sai huomiota. Maan sisäosissa ei liiku niin paljon ulkomaalaisia. Turkkilaiset olivat kohteliaita, välittömiä ja spontaaneja.”

Georgiassa ja Mustallamerellä oli vastassa hedelmällisempiä ja viljavampia seutuja.

Rajanylitysvaikeuksien vuoksi Auno matkusti rahtialuksella Mustanmeren yli Georgiasta Ukrainaan, Krimin niemimaan kärkeen. Georgiasta ei päässyt rajan yli Venäjälle. Kotiin hän pyöräili Itä-Euroopan ja Baltian kautta.

”Venäläisten ja ukrainalaisten palvelu oli jäykän asiallista ja se vaikutti töykeältä, kun oli tottunut ystävälliseen ilmapiiriin. Tuli mieleen, että me suomalaiset taidetaan olla samanlaisia kuin he. Itse menen nykyisin tervehtimään ja juttelemaan, kun tapaan pyöräilijöitä tai moottoripyöräilijöitä tien päällä”, Auno toteaa.

Ennakkoluulot kumoutuivat

Auno noudatti rentoa, mutta kohtuullisen kurinalaista pyöräilysuunnitelmaa. Ajopäivinä hän lähti liikkeelle aamusta, ajoi päivittäin noin 130 kilometriä, etsi yöpaikaksi edullisen hotellin, söi ja lepäilin illan. Viiden tai kuuden päivän välein hän piti lepopäiviä.

Auno kertoo, että matkapyöräilyn taustalla on vakava, diagnosoitu työuupumus. Pitkän matkan pyöräily on rauhoittanut mielentilaa ja toiminut henkisen tilan hoitona.

Mainittakoon vielä, että Aunon matkanteko ei rajoitu pelkästään tähän reissuun. Tämänkesäinen pyöräily saattoi loppuun pari vuotta sitten aloitetun Euroopan kierroksen, jonka hän teki lopulta kolmessa erässä. Koko kierros alkoi Oulusta, suuntautui Ruotsin kautta Espanjaan ja sieltä Etelä-Euroopan kautta Turkkiin.

Ruohonjuuritasolla tapahtuvan matkanteon seurauksena käsitys maista ja ihmisistä on muuttunut täysin. ”Kaikki ennakkokäsitykset ovat osoittautuneet virheellisiksi. Ihmiset ovat kohdelleet minua pääsääntöisesti ystävällisesti. Ikäviä kokemuksia ei ole juuri sattunut.”

”Minulla on nyt avoimempi mieli. Itsellä oli pelkoja esimerkiksi Balkanin maita kohtaan. Edellisellä matkalla Serbialaiset kyselivät, miten uskallat mennä Kosovoon. Mutta ei siellä Kosovossa ollut sen kummempaa”, Auno kertoo matkojen annista.

Pyöräillen kerätyt varat käytetään päihteetöntä elämäntapaa edistävään luennointitoimintaan. Selvä-yhdistyksen puheenjohtaja Marika Kamps ottaa vastaan lahjoituksen Ahti Aunolta.

Anna Tilvis